Wednesday, July 17, 2013

Tips bila BEG terlebih berat di Airport

Assalamualaikum w.b.t and hello hello semua yang disayangi.
hamboihhh tajuk kemainnn. terharu cikgu bahasa Melayu baca uollls. heeeee.
so, i bet those yang baca blog aku memang sah-sah sedia maklum i went back to Sabah last 2 weeks. agak-agak dalam 2 minggu la jugak. kot. tah. aku dah macam tak sure plak. macam dah bertahun pulak aku rasa. 

Actually, it was really a fine day aritu. Selasa. 11hb June 2013, katanya, flight 3:40 petang. Bound from LCCT. Al-kisah toyyibbbbbbb, tersebutlah kisah toyyibbbb. hehe
Aku siap-siap packing da semua hari Ahad. 1 beg roda. 1 beg plastic besar (ne muatan untuk patung kekatak aku yang ada 5 semuanya), 2 kotak. 
aku yang tersangatlah bijak dalam mathematics ne suka-suki decide amek luggage 25kg je. Encik Daddy pon layankan lah suggestion "bijaksana" aku ne kan.

LCCT.
hamboihh kemainn excited awal sampai. thanks Cikgu Syafiqah hantar g airport. tamau nanges-nanges. sobs
at last, adegan air mata jugak kami kat airport. heeee. In sha Allah, kita jumpa lagi. In sha Allah.
then, dengan gigih sorang-sorang tolak troli (bajet nak check-in awal konon).
bila kaunter R52 bukak (Tawau punya la ne), drama swasta lagi

Cik Air Asia : eh? mcm kenal la.
Aku : Aah. macam jugak (padahal dalam hati punyalah ye2 kan je orang tuh cakap)
Cik Air Asia : UPSI kan??
Aku : dalam hati (aikh, xkan check-in skang leh cek detail university bagai?, da berapa kali aku fly xde pon =p)
Cik Air Asia : aah la. sy kenal awak. muka familiar. saya dulu blaja UPSI jgk.

then, bermulalah cerita kami yang aku perasan orang baris kat belakang aku dah muka macam nak baling aku ngan kayu hoki je. hehehe. sorry semuanya.


tup tup tap.
luggage lebih 7kg. hamekkk ko Sheila. bajet teror maths kan. jawab jawab. ngehehe.
nasib baik jumpa Ain (budak upsi tuh), die la tolong settle semua. kalau x, aku kena bayar rm175 kot. perghhh AirAsia, agak-agak la braderrr =P

Actually, the tips are like this. 

1. Bila dapat tahu je luggage lebih muatan, 1st sekali, tolonglah jangan gabra bila staff AirAsia/MAS suh bayar. itu semuaaaa pooyooo. HAHA. mula-mula tuh watla muka paling comel korang, tak pun wat la gwiyomi kat depan dorang.hehehe.

2. ye2 je tips kat atas. kalau dorang memang xbagi lepas, tanya dorang alternatif lain cmne. in sha Allah, they will help you. macam aku on that day, beg 7kg itu dipenuhi kekatak yang diternak sepanjang 4 tahun di UPSI.

so bak kata Ain, better bawak naik atas (hand luggage la). Tapi, i was carrying 1 beg laptop and beg DSLR jugak. huwarghhh. memang rasa macam nak tinggal je kekatak tuh. dah la beg paling besar. haiyooo. 
then, Ain try jugak bawa and tolong aku tanya kalau-kalau lepas beg tuh bawa jadi hand luggage.

harapan terkubur.hahaha. orang depan tuh cakap, xboleh masuk dalam compartment dalam plane ne, besar sangat. ce try kecikkan, balut ngan plastic dulu. xpela kalau awak bawa laptop and DSLR ne, and bawa lagi 1 beg ne.saya bagi green light je (sambil sengih)

dengan comelnya, aku and Ain gigih g balut ngan plastic beg tuh. And finally, lepas jugak!! HAHA. walaupun orang kt depan tanya, "eh tadi kat depan lepas eh bawa 3 beg ne?"
Hehoho. Thanks to Ain, thanks to semua yang tolong.
Sorry Ain sebab take your time. Ganggu kerja plak kan. Aku suka bila Ain cakap
"takpe, member kan"

perghh. terharu iollls. heeee. Alhamdulillah. =)


so, till then, lepas ne janganlah beli kekatak yang banyak k? 
HAHA. moral values tah apa-apa.



fi hifzillah
semuanya.



-entri bejanggut tak publish-
da sebulan lebih kot aku kat Sabah. heeeee



AWAK YG CUTE, SILA LAH LIKE =)

2 Orang Cute Makan Karipap:

D-SIM said...

hand luggage bukan ada limit ke ? O.o

Wan said...

@D-SIM

Elok cek dulu berat bagasi sblum ke epot. Kalau leceh nak guna alat penimbang berat badan, boleh dptkan alat penimbang bagasi mudah alih, murah je.

Boleh cek kat sini; Qoo10.my atau mana2 online marketplace. Search "luggage scale" dan sort ikut "Low to High" utk senarai ikut harga terendah ke tertinggi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...