Monday, October 14, 2013

Jom Sambung Master di Luar Negara 1




Assalamualaikum w.b.t semuanya. 
Hello hello people.
Cerita kali ne nak serius sikit, katanya lah. Entri ne berkurun dah aku taip baru nak publish memandangkan in sha Allah diri ini akan ke bumi United Kingdom untuk sambung study.
sebenarnya sudah di UK sejak 2 minggu lepas, Alhamdulillah =)
(tengok  tak berapa kurun dah aku taip entry ne. hahaha)

Dijadikan cerita, semuanya bermula after practicum, lepas tuh UPSI bagi cuti 4 bulan before masuk final sem (sem 8). And time cuti tuh la godek2, google2, cari2 pasal scholarship untuk sambung overseas. Gigih punya pasal terjumpalah beberapa scholarships yang boleh tahan best. heeeeee. Antaranya Bank Negara, JPA, MARA, Yayasan Khazanah, Tun Rahah Scholarship, The New Straits Time Scholarship and lots more. Serius banyakkk tapi depends on what courses they offered jugak. Al-kisah, aku pun try la apply few scholarships ne. Alhamdulillah, ok lah jugak ada kena panggil sampai 2nd stage interview, tapi in the end, bukan rezeki.

ohoi hoi hoi. jauh menyimpang dari cerita asal. okay sebenarnya nak cerita pasal scholarship yang aku dapat sambung master ne. ramai tanya aku sambung under apa. heeee. it's MARA. yeyyyy (walaupun tersangatlah banyak benda nak settle).
seperti yang kita tahu, MARA itself stands for MAJLIS AMANAH RAKYAT. tengok policy MARA pun memang focused BUMIPUTERA. so, jom cerita dengan lebih lanjut. Lain orang lain cerita kan? So ini cerita aku dengan MARA pulak. mohon readers gigih habiskan kisah dongeng aku ne ye. hahahaha

1st STAGE
- Memandangkan aritu cuti 4 bulan before final sem, aku da start godek2 university yang aku nak masuk. My main concern was the modules/subjects offered. woohooo.aku compare and contrast subjects2 between few unis. yela xkanla aku nak study benda yang aku xminat. heeeeee. and my final options include The University of Sheffield (here I am =p finally), Exeter, Manchester (got rejected sebab they need at least 3 years teaching experience), Lancaster, Birmingham.

- Tak semestinya kat UK ye. Kalau nak US, Canada, New Zealand, Australia pun MARA ada sponsor. So bila da decide nak apply university mana, tengok requirements yang uni mintak. Ada certain uni nak mintak degree certificate (yang nak apply and still in their final sem, memang akan rushing sgt2 nanti. ne macam kes aku jugaklah sebab degree cert after konvo baru dapat), ada yang nak IELTS/TOEFL (kalau required kena amek awal2)

- kne prepare some documents which are needed for the online application. These include, 2 referee letters (yang ne aku mintak tolong the Dean of our Faculty and my advisor buat) heeeee, personal statement (bluffing about yourself. hahaha. okay2, xde. ne macam aku cerita pasal my visions and aims in life, kenapa pilih that course, kenapa pilih uni tuh more or less macam tuh la personal statement ne)

- da ade semua, boleh lah apply online dulu. Kalau rasa mcm nak mintak tolong agent boleh je. Ada few agents yang tolong free tau, as MABECS, ada satu yang special utk Australia and New Zealand (nama agency xingat. heeee) and banyak ag. yang ne boleh google cari. Macam aku, buat semua sendiri. Sebab senang aku nak track progress nanti. Then, bila da apply online, few days/weeks later, surely dapat reply dari dorg. Heeeee. Bear in mind, masa ne offer still conditional, tengok lah sebab apa. macam aku conditional sebab dorang nak at least degree transcript/degree certificate. so bila da dapat offer, kita hold dulu ngan uni (cari scholarship) hehe


 2nd STAGE
- Lepas aku da dapat conditional offer letter, aku focus dengan final year project memandangkan da masuk final sem kan aritu. HAHAH. xdela =P

-around bulan March xsilap, MARA akan bukak ONLINE APPLICATION (PROGRAM PASCA SISWAZAH LUAR NEGARA). Dalam bulan MARCH tak silap. Aku suggest korang like page MARA ne https://www.facebook.com/MajlisAmanahRakyat?fref=ts
sebab rasanya hebahan akan dibuat dalam ne jugak. Kalau rajin bukak website MARA,
http://www.mara.gov.my/
tersangatlah dialu-alukan cek hari2 bulan tiga nanti. Sebab dia bukak kejap je. Tup tup da tutup kan. Aritu rasanya dia bukak 2 minggu. Tapi sebab ada masalah server, dorang extend jadi 3 minggu xsilap. Heeee yang ne apply online je. Lepas 2 minggu macam tuh, da boleh tau kita dapat or tak tawaran MARA ne. masa ne ada 2 benda lagi kena buat.

1. Psychometric TEST
-yang ne aku ada cerita dalam entri before ne. HAHAHA. Boleh refer SINI

2. Interview
-once da settle test, kalau lulus, dorang akan panggil interview. Kalau x, xsilap orang cakap leh wat rayuan. Tak sure pasal tuh. heeeee

Bila semua ne da lepas, kena tunggu sampai MARA buat hebahan. Alhamdulillah dapat =)))
Syukurrrrrrr. Bila da dapat tuh, bermulalah pulak cerita kegigihan aku settle semua benda ne. Dengan thesis yang nak kena submit, dengan final week exam lagi. Woohooo. Memang gigih yang teramat jugaklah =P


3rd STAGE
- Bila dapat tawaran, kita kena settle lah benda2 yang MARA nak. Masa ne ada dua stage kecik lagi.

1. FASA 1
- MARA akan bagi surat tawaran bersyarat untuk kita. Sebab aku kan tak bagi unconditional offer letter lagi. Time ne aku tak dapat transcript/degree certificate lagi. So memang kena tunggu transcript ada. Lepas tuh hantar kat uni yang kita nak, mintak dorang consider transcript sementara dulu. Alhamdulillah Sheffield terima je. Lepas tuh baru Sheffield leh issue unconditional offer letter.
- Fasa 1 selalunya MARA nak surat tawaran, unconditional offer letter, borang BTN (WAJIB) and medical check-up.

2. FASA 2
- Bila da settle FASA 1, FASA 2 punya cerita pulak. Yang ne tersangatlah banyak benda nak settle. wooohooo.
 - Untuk FASA 2 ne, MARA nak kita settle passport, visa, TB Test (untuk visa), AGREEMENT (ini memang serius banyak benda nak settle).Oh and yes, nanti MARA akan buat hebahan pasal BTN. yang ne wajib gi tau. Besttttt. Lagi-lagi kalau org 1st time gi macam aku. haha


4th STAGE
- Bila da submit semua documents FASA 2 tuh, kena tunggu 9-14working days untuk dorang process elaun. kes aku, aku dapat lambat sebab MARA comel sangat.HAHAH. xdela. Sebab masalah-masalah tertentu MARA. Dengar cerita staf tak cukup. Of how true it is, wallahualam.
- Aku pun fly guna duit sendiri dulu. Ticket and visa semua guna duit sendiri dulu. Sebab kalau nak tunggu MARA, aku kena gi lambat sikit. Nanti kena skip class, Xnakk =P
Don't worry sebab nanti dapat elaun, gedebukkk duit masuk dalam account. For 6 months punya allowance sekali masuk. Termasuk elaun baju sejuk, alat tulis, penempatan xsilap.
HEhehehe =)


5th STAGE
Itu je kot stages setakat ne. Sekarang pun da dekat 3 minggu aku duduk Sheffield. For the time being, homaigoddddddd, I love it here. Semoga terus kekal sampai bila-bila. AMIN YA RABBAL ALAMIN =)
Allowance pun da dapat. So memang kena pandai-pandai jimat. Untuk 6 bulan allowance ne. heeee


till then, nanti kita story mory lagi.











Semoga hati terus kuat, semoga jihad ini ikhlas kerana Allah S.W.T





Fi Hifzillah,
insan-insan tersayang
=)


AWAK YG CUTE, SILA LAH LIKE =)

12 Orang Cute Makan Karipap:

Musfirah Hasan said...

Wow! Tahniah awak! Kita pun teringin juga tapi belum kesampaian =')

hAniEy IzhAr said...

congrate! ambil lah peluang kenal budaya n pegi tmpat2 menarik yg jimat.. hehe..;) and all da best! :D

Nabila T said...

Congrat ya? doakan km km smua juga ikut jejak langkah kamu..Maju orang sabah :)

Anora said...

awak course apa? teringin juga. tapi next year baru layak apply

Nabilatul Ain Abdul Kadir said...
This comment has been removed by the author.
AURALIFE ~ JULIA~ said...

Congrats ye... boleh tak nak tahu aw ambik course apa?

AURALIFE ~ JULIA~ said...
This comment has been removed by the author.
HanqtuaH said...

Salam...firstly,entry yg ni mmg bgi byk info..mmg niat nak sambung master tp xtau procedure dia semua..n bleh tau ambik course apa??..n kalau sudi,hantar email Xas_dax@yahoo.com..byk bnda nk tnya...syukran

hajar mohd said...

yg uni ni kena buat english test x??

Zeila Ramli said...

Can I have your email, please? Wanna ask further details about postgraduate in Sheffield. Thank You. :)

CIK NORULE said...

good info. thanks

ahmad lutfi said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...